Værd at vide om søvn og dens betydning for børns trivsel og helbred

En god nattesøvn er ubeskrivelig vigtig for børns udvikling, helbred og generelle trivsel. Desværre sover mange børn i dag alt for lidt, hvilket kan have alvorlige konsekvenser for deres udvikling og præstationer.

Børns behov for søvn ændrer sig i takt med deres alder. Spædbørn har brug for op mod 18 timers søvn i døgnet, mens de fleste 4-6-årige klarer sig fint med 10-12 timers søvn. Uanset alder er det dog essentielt, at børn får en regelmæssig søvnrytme og får lov at sove i et mørkt, roligt miljø.

I denne artikel dykker vi ned i vigtigheden af tilstrækkelig søvn for børn og giver konkrete tips til, hvordan du som forælder kan sikre, at dit barn får den nødvendige hvile.

For lidt søvn påvirker barnets indlæringsevne

Når børn ikke får tilstrækkelig søvn, kan det gå ud over deres koncentrationsevne og indlæringsevne i skolen. Flere nordiske studier har vist, at de børn og unge, som sover for lidt eller har søvnproblemer, samtidig er dem, der klarer sig dårligst fagligt. De unge, der sov i kortere tid og oplevede flest søvnforstyrrelser, var også dem, der fik de dårligste karakterer.

For lidt søvn kan påvirke barnets sociale liv

Utilstrækkelig søvn kan også have negative konsekvenser for børns sociale trivsel. Når børn er trætte og irritable på grund af for lidt søvn, kan de have sværere ved at indgå i sociale relationer med jævnaldrende. De kan være mere tilbøjelige til at trække sig og blive asociale.

Samtidig kan for lidt søvn gøre børn mere sårbare over for stress og depression. Et svensk studie fandt, at unge, som brugte meget tid på computere, smartphones og tablets, ofte havde søvnproblemer – og at disse søvnproblemer igen var forbundet med forhøjet risiko for stress og depressive symptomer.

Så selvom der ikke er påvist en direkte årsagssammenhæng, tyder meget på, at den reducerede søvn, som følger med et højt forbrug af elektroniske medier, kan have alvorlige konsekvenser for børns mentale sundhed og evne til at indgå i sunde sociale relationer.

For lidt søvn kan påvirke barnets sprog- og ordforståelse

Forskerne forklarer, at søvn er afgørende for, at børn kan omsætte ny viden – i dette tilfælde nye ord og begreber – til en dybere forståelse. Når børn sover, reorganiseres deres hukommelse, og ny viden bindes sammen med allerede eksisterende viden. Dette giver dem et stærkere fundament for at forstå og anvende det, de har lært.

Her er tre tips til at sikre en bedre søvn for dit barn

Dårlig søvn kan som nævnt ovenfor præge dit barns liv på flere forskellige parametre. Heldigvis er der flere ting, forældre kan gøre for at forbedre deres børns søvnkvalitet og -mængde. Her er tre konkrete tips:

  1. Brug en tyngdedyne: Tyngdedyner har vist sig at have en beroligende effekt og kan hjælpe børn med at falde i søvn hurtigere og sove længere. Tyngden fra dynen giver en behagelig følelse af tryghed og sikkerhed, som kan være med til at regulere barnets søvnrytme. Vil du gerne købe tyngdedyner til dine børn, så køb dem på www.hushlittleone.dk, hvor du også kan shoppe nattøj, krammebamser og andre lækre produkter.
  2. Skab faste sengerutiner: Børn trives bedst, når de kender rutinerne omkring sengetid. Lav derfor en fast aften- / sengerutine med f.eks. bad, læsning af godnathistorie og afslappende aktiviteter, der signalerer til barnet, at nu er det tid til at sove. Dette hjælper med at nedbryde spændinger og forberede kroppen på hvile.
  3. Begræns skærmtid: Mange børn har svært ved at falde i søvn, hvis de har brugt elektroniske enheder lige før sengetid. Lys fra skærme kan nemlig hæmme kroppens naturlige produktion af søvnhormonet melatonin. Sørg derfor for, at dit barn holder en pause fra mobilen osv. mindst en time før sengetid.

Sov godt.

Skriv et svar