Alvas far får en børnecheck

Med bogen om Alva, der lever i en familie med en alkoholiseret far, har forfatteren Morten E. Nørskov skrevet en uhyre rammende og rørende bog. I familier med store sociale problemer, påhviler der en børnene en voldsom belastning. Det formår Morten E. Nørskov og illustratoren Marianne Larsen at skildre, så læseren sent vil glemme det.

I bogen ”Alvas far får en børnecheck” møder vi Alva og hendes mor hjemme. Børnechecken er kommet, men kuverten er iturevet og far er væk. Hvor kan han være gået hen? Nu skal mor og Alva ud at lede efter far. Måske er han sammen med maleren. Det er ikke heldigt hvis det sker, for så maler de byen rød. Mor og Alva leder på byens beværtninger, men far er ikke at finde. Det er børnechecken heller ikke da de finder far hjemme på sofaen hvor han sover rusen ud. Den er brugt på druk.

”Alvas far får en børnecheck” er en tragikomisk lille billedbog, der rammer helt plet. På den ene side er det sørgeligt og trist at far svigter – og at mor blot følger med. Men samtidig formår forfatteren at skildre de fantastiske overlevelsesmekanismer, som børn er udstyret med og som Alva aktivt bruger midt i håbløsheden. Man kan ikke lade være med at trække på smilebåndet af Alvas kommentarer. De løfter bogen, og gør alt det triste en smule mere udholdelig, selvom ”Alvas far får en børnechek” på alle måder er en barsk skildring af et belastet barn.

Med bogen her får både børn og voksne en god indsigt i det liv, der leves i mange familier hvor alkohol og andre former for misbrug eller psykisk sygdom bevirker, at barnet må tilpasse sig i en helt unaturlig grad. Børn som Alva får ikke lov at være børn. Alligevel besidder Alva en ukuelige optimisme og tro på, at tingene nok skal gå. Med den vinkel spreder bogen trods sit triste emne en positiv ånd, som vil være vigtig for mange små læsere, der selv tumler med problemer af den ene eller anden art.

Barneperspektivet er en god vinkel der fungere fint med sin direkte tilgang til et svært og tungt emne vi ofte har en vis berøringsangst til. Forfatter og illustrator fortjener stor ros for at formidle emnet så fantastisk fint og følsomt.

Køb Alvas far får en børnecheck online

Skriv et svar