Lagkageulykken

Det er ikke let at være storesøster, men stadig være en lille pige. Og slet ikke når man har en stedmor, som man ikke er helt glad for. Eller måske er det mest stedmor, der ikke er glad for Karin?!

Karins lillesøster har fødselsdag. Gæsterne er samlet i haven, og Karin skal bære den flot dekorerede lagkage ud til bordet. Men hun snubler over en sten. Lagkagen bliver smadret til ukendelighed. Nu bryder uvejret løs! Stedmoren himler op, skælder ud og beklager sig. Snart fyger det med beskyldninger i retning mod Karin, der beskyldes for ikke at ville unde sin lillesøster det godt. Nøj, hvor ér det strengt.

Midt i al ulykken dukker en myre op. Snart forvandler historien sig fra rå hverdagsrealisme til et eventyr, hvor Karin får tildelt et ønske, fordi hun har hjulpet myrerne. Men hvad skal hun ønske sig?!
Skal hun ønske sig en guldfisk? Heldigvis har myren indblik og kan se, hvad det helt rigtige ønske er!

”Lagkageulykken’ er skrevet af Gertrude Kiel. Katrine Marie Nielsen debuterer som illustrator, og hvilken flot debut det er! Bogens billedside fungerer uhyre godt; de understøtter tekstens stemning og dramatik. Der er masser af farver, detaljer og liv i Katrine Marie Nielsens illustrationer. Dermed er der også noget at samtale om.

Selve fortællingen efterlader mig en kende splittet. Der er ingen tvivl om, at Gertrude Kiel som udgangspunkt kan sit håndværk som fortæller. Hun formår at skabe en velfortalt og sammenhængende historie. Min anke går mere i retning af det stereotype billede af stedmorens rolle, som hun anlægger. Dermed ikke sagt, at vi skal negligere de børn, der sidder med en følelse af, at være overset og dårligt behandlet af en stedforælder. Det er godt bogmateriale.

Men i børnebogens verden har vi for vane at anvise løsninger og håb. ”Lagkageulykken” synes ikke at være specielt konstruktiv i sit syn på problematikken omkring stedforældre. At bruge fantasiens herlige verden som løsning virker relativt simpelt. De skønne børn der reelt kæmper med frustrationer over en svær relation til en stedforælder, har i mine øjne krav på andet og mere end en eventyrlig drømmeløsning foranstaltet af myrer.
Men når det er sagt, så er historien om Karin velskrevet og fin.

Køb Lagkageulykken online

Skriv et svar