Mark Twains Huckleberry Finn

Gode historier kan ikke fortælles for tit. Det er med største fornøjelse, at vi hilser serien ”Gyldendals Udødelige” velkommen. Med denne serie får børn og unge lov at høre – eller selv læse – udvalgte klassikere, der er formidlet i et lettilgængeligt sprog.

Serien Gyldendals Udødelige kom til verden engang i 1950erne. Siden da er serien blevet udsendt flere gange. Denne gang genfortælles den af en række af tidens dygtigste forfattere herunder bl.a. Bjarne Reuter, Lene Møller Jørgensen og Kim Langer.

”Mark Twains Huckleberry Finn” er en varm og rørende fortælling om drengen Huck og slaven Jim. Huck slipper fri af sin onde fars greb og stikker af på en tømmerflåde ned af Mississippi-floden. Snart får han følgeskab af negerslaven Jim, der har levet sit liv i fangeskab og nu ønsker at komme mod nord, hvor friheden venter.
Det umage par kommer ud for mange prøvelser. I starten er Huck meget skeptisk overfor Jim, der jo er neger. Men efterhånden knytter de et bånd.
Den dramatiske rejse via Mississippi-floden byder på mange overraskelser.

Mark Twains fortælling er både underholdende og lærerig. Det er en mesterfortælling udi forskellen på hvid og sort i datidens Amerika.
Historien emmer af atmosfære og stemning. Mark Twains historie genfortælles så det er en fryd at læse.
Livet på tømmerflåden er fortalt med et glimt i øjet. Det er en fornøjelse at opleve Mark Twains fortælling blive vakt til live på ny og endnu engang blive overrasket undervejs.

Da serien ”Gyldendals Udødelige” netop hylder de litterære klassikere, er det imidlertid ærgerligt, at man forspilder chancen for at fortælle læseren om bogens tilblivelse og klassikerstatus.
Jeg savner et forord, der kort beretter om Mark Twains rolle som forfatter og om modtagelsen af bogen tilbage i 1885, da den så dagens lys.

Mark Twains historie er på alle måder stor; det er en moralsk fortælling, der kalder på stillingstagen og eftertanke. Det er dybt rørende at opleve den godhed, Huck og Jim møder på deres vej, lige så vel som det er skræmmende at læse om dem, der vil Jim ondt.
Trods bogens kolossale tyngde formår Mark Twain at løfte den med et eventyrligt strejf. ”Mark Twains Huckleberry Finn” er legendarisk læsning!

Køb Mark Twains Huckleberry Finn online

Skriv et svar