Søde ord – sangbogen

SANGBOG

Når børn helt ned i 3 – 4 års alderen viser interesse for bogstaver og ord, er det med at gribe bolden. Der findes nemlig flere forskellige tilgange til, at hjælpe børnene med at mestre bogstaverne.
En af dem er Alkalærmetoden der bygger på princippet om de lydrette ord. Mest kendt er det fra den klassiske læsebog ”Søren og Mette”, der lagde navn til ”Søren og Mette”-systemet, der altså er det samme som Alkalærmetoden.

I Alkalærmetoden finder du imidlertid en lang række materialer – både små letlæsningsbøger, apps og sangbogen her ”Søde ord – sangbogen”.

Den farverige, enkle og glade sangbog indeholder i alt 31 alfabetsange. Derudover medfølger en CD med indspilning af samtlige numre. Selve sangbogen har både tekster, noder og becifringer.

Sangene er meget varierede. Hver sang har fokus på et af alfabetets bogstaver og består af ord, der rimer på det pågældende bogstav, men alle er 100% lydrette. Det i sig selv er en flot bedrift af forfatteren. Men teksterne bliver af samme grund ret vrøvlede her og der. Hvor det uden tvivl er en helt indiskutabelt, at den lydrette metode er givende i forhold til at barnet opnår en forståelse for orddannelse, er det nok lidt mere tvivlsomt om sangene altid understøtter denne læring helt optimalt. Når teksten bliver vrøvlet, kan det også virke meningsforstyrrende og forvirre barnet. Barnet vil i sin stavning og orddannelse også konstruere ud fra en vis logik. Det er blandt andet derfor, vi altid har illustrationer til at hjælpe de alleryngste læsere.
Hvis teksten er forholdsvis vrøvlet, vil det formodentligt stå i vejen for, at barnet får den optimale forståelse for hvorledes bogstaverne fungerer sammen.

Men når det er sagt er sangene i reglen sjove, ligetil og glade ligesom melodierne mestendels er muntre og stemningsfulde. Alkalærmetoden og de sjove alfabetsange er en oplagt måde at arbejde med sprogfremme og læseforståelse på en børnevenlig og tilforladelig måde.
Det er leg og læring i børnehøjde med melodi, rytme og masser af lydrette ord især!

Køb Søde ord – sangbogen online

Skriv et svar