Giv dit barn en sundere og sjovere opvækst

Årstallet viser 2019 og der har desværre været en negativ udvikling, i antallet af overvægtige børn. Omtrent hvert femte barn i aldersgruppen 3-16 år er overvægtige. At være overvægtig som barn kan have seriøse fysiske komplikationer, men også især psykiske. Mental sundhed og anti-mobningskampagner kører over landets skoler konstant. Vi vil derfor komme nogle enkle tips til, hvordan i som forældre kan sikre en både sund og glad opvækst for jeres børn.

 

Skab en sund livsglæde

Som danskere bliver vi konstant bombarderet med undersøgelser fra alle sider, som viser at vi lever for usundt, vi bevæger os ikke nok til daglig og generelt bare bør lægge vores livsstil om. Den dårlige samvittighed som skylles henover landet, giver ikke ligefrem en forhøjet livsglæde eller lyst til at gå ned ad den sunde sti.

 

Det kan være svært at enten indse eller opdage hvis dit barn er overvægtig. Der findes dog simple redskaber til at beregne om dit barns vægt er sund, i forhold til kroppens størrelse og alderen. Ved en simpel beregning af BMI-tallet, kan der ved blot højde og vægt beregnes barnet BMI-tal. Det beregnes på samme måde som for voksne, men skalaen til at afmåle er dog ændret en smule.

 

Det allerførste trin for at skabe samhørighed mellem sundhed og livsglæde for dit barn, starter ved forældrene. Det er næsten umuligt at kombinere disse ting, hvis børnene føler sundheden bliver presset ned over dem. Derfor bliver i som forældre nødt til at involvere jer endnu mere. Simple ting kan gøres sammen, som at få børnene med indover madlavningen, så de kan smage på tingene undervejs og føle de har været med til at lave dagens aftensmad.

 

Det grønne køkken er selvfølgelig essentielt for en sund livsstil. For børn kan det dog ikke altid være ligeså sjovt som en stor skål slik. Derfor skal frugt og grøntsager være et valg for børnene. Tilbyd dine børn grøntsager og frugt udskåret som en eftermiddags snack, og så vil de garanteret ofte sige ja tak.

 

Motion med et smil på læben

Det er selvfølgelig ikke nok med en sund kost. Børn skal røre sig dagligt. Det anbefales fra sundhedsstyrelsen at børn og unge, får minimum 60 minutters motion dagligt. Det behøver ikke at være med en særlig høj intensitet dog. Ligesom med kosten, så forsøg som forældre at gøre det sjovt at bevæge sig. Det kan være noget så simpelt som at gå en tur alle sammen.

 

Ellers er det mest optimale en form for holdsport. Fodbold, håndbold, badminton osv. Men i skal som forældre ikke forsøge at tvinge en sport ned over barnet. Det skal være af ren og skær lyst, og derved er dette også en fremragende måde at skabe nye venskaber på.

 

Motion i hjemmet

Hvis man bor centralt i en større by, uden at tilhørende have, så kan det selvfølgelig være svært at være aktiv og have det sjovt imens. Såfremt i eventuelt er bosiddende i et lejlighedskompleks, så kan det være et simpelt trick at tage trapperne i stedet for elevatoren til daglig. I storbyerne er der ofte en tilhørende legeplads, basket- eller fodboldbane. Med nogle gode venner i nærheden, eller med familien, kan man hurtigt tage et spil fodbold.

 

Det hele bliver selvfølgelig lettere med en have, og især hvis den er stor. Derfor vil et nedlagt landbrug, være en kæmpe legeplads for et barn med masser af energi. De store græsarealer kan igen udforskes med en fodbold, eller bare simple lege med vennerne eller familien.

 

 

 

Skriv et svar