Disse 3 ideer har vi fundet i en skøn bog, der hedder Legende Let. Læs mere om den i slutningen af artiklen. Disse lege er ikke bare lege, men også meget lærerige på hver sin måde.
Eiffeltårnsleg
Antal: 2 personer eller flere
Materialer: et stopur, skumfiduser og spaghetti eller makaroni
Legen går ud på at bygge det højeste tårn af skumfiduser og spaghetti. Sæt et stopur til cirka otte minutter.
Skumfiduserne skal bruges som hjørnesamlinger i konstruktionerne, mens spaghettien bruges som lægter eller planker i tårnet.
Det lærer man:
Geometri. Legen opbygger en viden om konstruktioner, herunder hvilke der er mest stabile. En trekant holder formen, mens et kvadrat eller et rektangel let kan blive til et parallelogram.
Bagefter kan I riste skumfiduserne over et fyrfadslys.
Blå vintergækker
Antal: 1 person eller flere
Materialer: Blomster, en kniv, blæk eller frugtfarve
Sæt blomster i farvet vand og se, hvordan vandet bliver trukket op i blomsten. Det er bedst med hvide blomster som for eksempel tulipaner, anemoner, vintergækker eller nelliker. Put blæk eller frugtfarve i vandet, og stil blomsten deri. I kan også skære stilken op på langs og sætte halvdelen i et glas med rød farve og den anden halvdel i et andet glas med blå farve. Hvad sker der så?
Det lærer man:
Biologi. Planter behøver vand for at få næring. Vandet baner sig vej gennem små kanaler, der transporterer vand og næringsstoffer rundt i plantens forskellige dele. På et tidspunkt når vandet og farven toppen af blomsten. Vandet opbruges og fordamper på normal vis, men farven. som i virkeligheden er små bitte partikler af fast masse, bliver siddende i kronbladene.
Bille Zoo
Antal: 2 personer eller flere
Materialer: Syltetøjsglas, materialer til indhegning, det kan for eksempel være legeklodser eller grene, skriveredskaber, pap, lim og eventuelt en bog om insekter.
Grav et syltetøjsglas ned i græsset og lad det stå hele natten. Tjek næste dag, hvor mange biller eller andre smådyr, der er gået i fælden. Tag billeder af dyrene med mobiltelefonen og brug en bog om insekter eller internettet til at bestemme, hvilke arter I har fanget. Kan man grave glasset ned et andet sted, hvor der kommer andre dyr?
Legen fortsætter med, at man laver små indhegninger og bure på cirka 12×12 centimeter. Gå derefter på billejagt i haven. Når I har fanget en bille, burer I den inde i et bur, så I langsomt får opbygget jeres bille zoo. Når I har fyldt burene op, slår I billernes navne op på internettet og skriver oplysende skilte, som I hænger op på hegnet, så de besøgende gæster kan læse navnet på billerne. Man kan eventuelt udvide informationen på skiltene, så man også skriver, hvor de lever, og hvad de spiser. Når I er færdige, inviterer I gæster til at komme og besøge jeres zoologiske have. Billerne skal selvfølgelig have mad og sliippes fri, når legen er slut.
Det lærer man:
Biologi. Legen opbygger barnets viden om biller og deres levevis, samtidig med at den træner deres iagttagelsesevne. Hvor højt skal hegnet være? Hvor er det nemmest at fange biller i haven?
Man kan også fange flyvende insekter. De bures bedst inde i syltetøjsglas, hvor der er små huller i låget. En anden attraktion i den zoologiske have kunne være en snegl. I kan også lave en lille labyrint af Legokloder og se, hvilket dyr der kommer først ud af labyrinten.
Artiklen er et uddrag af bogen Legende Let – Sådan vil børn elske at lære.
Skal vi lege? Hva med at lave græskargraffiti, bygge en luftballon, lege spionleg eller skrive van(d)vittige beskeder med vandpistol? Legende let indeholder 125 sprudlende, spændende og lærerige lege. Fælles for legene er, at de lærer dine børn dansk, matematik eller natur og teknik. Nogle kræver meget plads, vilde indianerhyl og risiko for beskidte bukser. Andre er til en hyggelig vinterdag ved spisebordet med varm kakao, terninger eller trylledej. Læs hvad man lærer ved hver enkelt leg og brug symbolerne til at udvælge lege, der tager fat der, hvor netop dit barn synes det er svært i skolen.