Astrid og Pampum i Rom – en rejsebog med fif og fortællinger for børn og voksne

Lad mig sige det, som det er. Jeg har faktisk kun været i Rom en eneste gang, og det endda kun i en weekend, hvor min datter og jeg skulle til koncert. Vi ville dog se så meget som muligt i denne smukke by, så det endte med, at vi brugte mere tid på at transportere os frem og tilbage mellem de forskellige seværdigheder end oplevelsen, for vi var på farten fra tidlig morgen til sen aften.
Denne lille rejsebog kunne vi dog godt have brugt, for med bogens små tips er jeg sikker på, at vi kunne have fået et langt større udbytte af de seværdigheder, som vi besøgte.

Bogens handling
8-årige Astrid er med sin mor og far på ferie i Rom. Her opstår der perioder, hvor Astrid synes, at det er lige lovligt kedeligt, men pludselig dukker Pampum op, en fantasiven, der giver hende en magisk bog, og med den i ryksækken, har Astrid det pludseligt meget sjovere.
Astrid og hendes familie møder de mange kendte og elskede turiststeder i Rom, og det er så her, at denne bog adskiller sig fra de gængse rejse- og turist bøger.
Astrids mor og far fortæller Astrid lidt om de mange seværdigheder, som de besøger og Pampum giver Astrid nogle sjove og lærerige opgaver og lege, så hun ikke keder sig – Astrid bruger sin fantasi, og det giver læseren et helt unikt billede af, hvad man som forældre kan aktivere ens barn med på en ferie som denne.

Bogen er derfor ikke en traditionel rejsebog, men en historie om Astrid og hendes familie, der oplever en masse i Rom. Disse oplevelser er så krydret med fif og trick til at hele familien kan få noget ud af rejsen – hvilket jeg er mere end imponeret af.

Bogen er delt op, så der er en historie, hvor vi følger Astrid og hendes familie samt Pampum, men der følger til hvert afsnit om en seværdighed også en lille opgave række for børnene og de unge, og der er nogle fif til de voksne og historiske viden om forskellige seværdigheder i Rom.
Bogen er ganske enkelt genialt opbygget, og bare det, at den ikke har et hårdt omslag gør, at den er let at have med på turen – og det er virkelig et must at have denne bog med.
Forfatteren har koncentreret sig om nogle af de mere kendte seværdigheder, men der er også lige kommet med et par guldkorn om steder, som jeg i hvert fald aldrig har hørt om.
Viste I, at der er et hul i loftet Pantheon kirken, og at regnvandet ledes væk af 22 huller i gulvet? Hvor hullerne er i kirkegulvet er faktisk en af opgaverne i bogen til børnene og de unge.

Der er også en oplysning omkring Trevi fontænen, noget som jeg faktisk ikke havde vidst (og det var endda en af de steder min datter Diana og jeg nåede at se).

Forfatteren kommer ind på historiske fortællinger krydret med Astrid og hendes families oplevelser – vi hører bl.a. om at Rom er bygget på 7 høje og at Gianocolo kaldes for Roms 8. Det vidste jeg på ingen måde, men det er da bestemt noget, jeg vil se, når jeg engang kommer til Rom igen – og jeg skal nok sammen med min familie komme tilbage til Rom, for denne bog giver mig ikke kun lysten til at gense byen, men også det, at min datter pludselig får mulighed for at koncentrere sig om nogle anderledes ting ved de forskellige seværdigheder gør, at det bliver en helt anden ferie end blot at stresse rundt for at ”nå at se det hele”.

Astrid og hendes familie besøger også Peterskirken, og her er der også nogle opgaver. Bl.a. ”Kan du finde Adam og Guds hænder der mødes”? Her er der en hel side med fakta omkring Peterskirken, Det Sixtinske kapel mv – og endda oplysninger, som end ikke jeg vidste noget om – og vi brugte endda 5 timer i kirken og i området omkring.

Jeg må sige, at bogen er genial – både i opbygningen, historien, tankerne bag, men også som opslagsværk på turen. Faktisk burde den udleveres til alle børnefamilier ved ankomsten til Rom, for ikke kun giver den et interessant billede af en storby, der vil turisterne, og som glædeligt viser deres skatte frem, men den giver også børnene og de unge en mulighed for at få nogle oplevelser ud over de sædvanlige. For alle forældre ved, at det kan være hårdt at rejse med børn og unge, men her giver bogens forfatter nogle opgaver og muligheder for at se noget, som vi voksne ikke helt har tænkt på – og det kan give en fornyet interesse – for som Astrid siger i bogen ”Hvor mange kirker findes der lige i Rom- der må være mindst en million”.

Jeg fandt bogen i en bogbutik, men bogen har også en hjemmeside, hvor de meget smukke fotos også er at finde http://www.kameloma.dk.
Bogens fotograf har virkelig en evne til at fange de smukke bygninger på en helt særlig måde. Billederne understykker teksten på fineste måde, og jeg får denne udlængsel efter Rom. Længslen efter at sidde på Den spanske Trappe med en is som Astrid gør, eller tælle huller i gulvet i Pantheon kirken. Jeg får lyst til at gense Rom – og jeg skal have bogen om Astrid og Pampum med, for den gør lige oplevelsen lidt bedre.

Hvis man på nogen måde kan give en bog stjerner, så høster den 6 ****** fra mig. Jeg vil anbefale bogen til alle, der skal rejse til Rom både med børn men også bare til rejsende, der bare gerne vil opleve lidt ekstra.

Bogen har i hvert fald fået os herhjemme til at længes efter Rom.

Bogen er skrevet af Mette Tingholm, der i bogens forord fortæller lidt om sin egen interesse for Rom.
Fotos i bogen er taget af fotograf Thomas Olsen.

Tina Magling
Anmelder www.sjovforborn.dk
Januar 2018

Skriv et svar