Fut, fut, fut, nu kører toget…

En tur med toget kan være en stor oplevelse for de mindre børn, og en oplagt mulighed for at være sammen i et roligt og nærværende tempo.

”Se mor, der står en ko!”
Landskabet flimrer forbi udenfor, imens drengen begejstret trykker næsen mod ruden.
”Og der var en til!”
Moren smiler af hans umiddelbare glæde ved synet af de sortbrogede køer. Fra den lille blå rygsæk på sædet stikker drengens bamse frem, og på bordet ligger hans yndlingsbog ved siden af madpakke og juicebrik.

Tid til nærvær
De fleste forældre kender følelsen af at blæse af sted og sjældent have tid til bare at falde i staver over en humlebi eller gribe dagen sammen med deres børn.
Nærværet forsvinder, og det er skidt for både voksne og børn.
Det kan en tur med toget være med til at rette op på.
For i toget er der rum til at slappe af og få noget af den dyrebare tid sammen, som det kan være så svært at finde plads til i en fortravlet hverdag.
Når der først er fløjtet til afgang, kan I bare læne jer tilbage og nyde turen og hinanden.

En mad med mor og far
En hyggelig og sjov tur i toget behøver ikke at kræve den store planlægning. Bare sørg for, at der er lidt underholdning i tasken, I kan samles om, når I ikke lige kigger på køer. Måske skal I overveje at lade mobilen være slukket, og alt andet elektronik blive hjemme.
Læs hellere en sjov historie højt eller spil et brætspil. For jo mere I alle sammen kan komme ned i gear, jo større chance er der for, at nærværet vokser frem.

Bare det at spise en mad med spegepølse og agurk sammen med mor og far, imens toget suser af sted på skinnerne, kan være den stund, der prenter sig allerstærkest hos børnene. Det er ikke altid badeland og tivoli, der giver de bedste oplevelser.
Det er oplagt at smøre en rigtig god madpakke med forskellige lækkerier, som I kan gøre en dyd ud af at nyde sammen i toget.

Hop af og på
Hvis I har lyst til at stå af toget undervejs for at gå på eventyr, er der flere måder at gøre det på. Enten kan I planlægge hjemmefra, hvor I vil gøre stop, og hvad I vil opleve. Eller I kan lade nuet råde og hoppe af på næste station, hvis I føler for det. Men husk, at det kræver en billet, som giver adgang til fri kørsel hele dagen.

Mange steder vil det være muligt at finde en god legeplads nær stationen, hvor børnene kan få brugt lidt krudt og alle kan trække lidt frisk luft, inden turen går videre.
Gør I for eksempel stop i Esbjerg, ligger der i Byparken en stor legeplads med et bølgende hav af asfalt og et legeskib, der kan bevæge sig på bølgerne. I kan også gå til havnen og se på skibe eller tage en sejltur til Fanø. Det tager kun 12 minutter hver vej.

Står I af toget i Silkeborg, hvis turen foregår på de kanter, er der i sommermånederne mulighed for en frisk dukkert og leg i vandkanten ved en af byens mange søer.
Skulle I få lyst til lidt action-fyldt nærvær, og I gør stop i Holstebro, så er legelandet Hermans Hule en sjov mulighed. Her er der klatrestativer med store rutsjebaner og kanoner, der skyder med kugler af skumgummi.

Arriva OneDay togbillet
Med en OneDay togbillet kan I rejse frit hele dagen på alle Arrivas togstrækninger.
Arriva kører langs hele Vestkysten – fra Thisted i nord til Niebüll i syd – og fra Struer og Skjern er der forbindelse til Aarhus i øst.
En voksen koster 119 kr. og kan tage to børn under 12 år gratis med på turen.
Læs mere om Arriva OneDay og køb billetten på arriva.dk
God tur !

Annette Kjærgaard
Sjovforbørn.dk
2016

Skriv et svar